Блокада вантажівок на кордоні: уряд Польщі вимагатиме від ЄС розірвати угоду з Україною

У середу, 29 листопада, прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що уряд планує вимагати відновлення системи дозволів для українських перевізників, яка була скасована відповідно до угоди між Євросоюзом та Україною від 1 липня 2022 року.

Скасування цієї угоди, яке було прийнято як крок у підтримку України в умовах російської агресії, стало основною вимогою польських перевізників. Вони заблокували пункти пропуску на кордоні з Україною з 6 листопада.

Прем’єр-міністр Моравецький висловив надію, що міністр інфраструктури отримає відповідні вказівки на засіданні Транспортної ради ЄС, запланованому на 4 грудня 2023 року в Брюсселі. Він наголосив на важливості повернення до попередньої дозвільної системи, яка, за його словами, працювала ефективно.

Також глава польського уряду повідомив, що польська делегація в Києві досягла певних змін, які можливо спростять процес перетину кордону порожніми вантажівками, зменшуючи черги.

Нагадаємо, що польські перевізники розпочали безстроковий протест 6 листопада, вимагаючи повернення системи дозволів для українських перевізників та розірвання угоди із Європейським Союзом до 30 червня 2024 року. Протестувальники висловлюють бажання відновити дозвільний режим для перетину кордону з 1 січня.

Leave a Comment