Вже цього року у США закінчаться ресурси для допомоги Україні

Це може статися, якщо Конгрес США не схвалить додаткове фінансування.

Директорка Адміністративно-бюджетного управління США Шаланда Янг висловилася у листі до Конгресу щодо надання допомоги Україні, повідомляючи про це Financial Times та Wall Street Journal.

“Без дій Конгресу до кінця року у нас закінчаться ресурси для закупівлі додаткової зброї та обладнання для України та забезпечення обладнанням із військових запасів США. У нас немає чарівного горщика із фінансуванням зараз. У нас закінчилися гроші й майже закінчився час”, — написала Янг у своєму зверненні до лідерів обох партій США. Останній пакет допомоги США на суму 425 млн $, оголошений 3 листопада, включав статтю витрат на 300 млн $. За словами речниці Білого дому Карін Жан-П’єр, кошти за цією статтею вже вичерпані. США також мають залишки від президентської програми PDA, з якої виділили ще 125 млн $.

Шаланда Янг підкреслила, що пакети американської безпекової допомоги стали меншими, а постачання допомоги обмеженими. Вона також зауважила, що Україні потрібна не лише військова, але й економічна підтримка.

Минулого місяця президент США Джо Байден направив до Конгресу запит на виділення 106 млрд $ на національну безпеку. З цієї суми 61,4 млрд $ призначені для підтримки України, а 14,3 млрд $ — для Ізраїлю.

Проте Палата представників, очолювана новим спікером від республіканців Майком Джонсоном, проголосувала лише за виділення підтримки Ізраїлю. Законопроєкт тепер повинен пройти голосування в Сенаті Конгресу США.

Демократи стверджують, що не підтримають цей законопроєкт, вважаючи, що допомога Ізраїлю повинна супроводжуватися допомогою Україні. Якщо законопроєкт отримає підтримку у Сенаті, його все одно може ветувати Джо Байден, стверджують у Білому домі.

Директорка Адміністративно-бюджетного управління США також підкреслила, що фінансова допомога Україні призведе до позитивних ефектів для економіки США.

Через невизначеність в Конгресі невідомо, коли буде схвалено хоча б який-небудь варіант допомоги Україні.

Leave a Comment