Зеленський підписав закони про продовження мобілізації та воєнного стану

Президент Володимир Зеленський підписав закони щодо подовження терміну дії воєнного стану та загальної мобілізації на 90 днів. Це передбачено в законопроєктах 10211 та 10212.

Спочатку воєнний стан та мобілізація були заплановані до 16 листопада, проте їх терміни були продовжені до 14 лютого 2024 року.

Це вже дев’яте продовження, обумовлене повномасштабним вторгненням Росії. Парламент ухвалив такі рішення за пропозицією президента п’ять разів у 2022 році (24 лютого, 15 березня, 21 квітня, 15 серпня та 16 листопада), а також тричі у 2023 році (7 лютого, 2 травня та 27 липня).

Під час воєнного стану можуть бути обмежені свобода руху громадян, іноземців та осіб без громадянства, а також рух транспортних засобів. Також можливе запровадження трудової повинності, обов’язкових суспільно корисних робіт та примусового відчуження приватного майна. Деякі установи та організації можуть бути переведені на роботу на користь оборони. Можлива також заборона діяльності певних політичних партій чи громадських об’єднань, які протистоять незалежності України.

Під час воєнного стану неможливо припинити повноваження Верховної Ради, уряду, судів, омбудсмена та деяких інших органів влади. Зміни до Конституції та проведення виборів також не можливі.

Важливо відзначити, що основний закон України не передбачає можливості для президента, або будь-якого іншого документа, такого як закон чи постанова, продовжити повноваження глави держави до завершення воєнного стану.

Згідно із законом, під час воєнного стану влада та військове командування мають право перевіряти документи, оглядати речі, багаж, вантаж, транспорт та приватне майно. Також можливе обмеження права на вільне пересування, а також заборона проведення мирних зібрань, мітингів, походів, демонстрацій та інших масових заходів.

Leave a Comment