В Естонії готуються запустити аналог «Дії», але є перешкоди

Застосунок mRiik, естонський аналог української системи «Дії», залишається на стадії розробки, повідомив заступник міністра цифрової трансформації Естонії Лукас Ільвес у інтерв’ю DOU. Навіть після успішних тестів серед користувачів у травні-червні, застосунок наразі не готовий до публічного випуску.

Ільвес вказав, що однією з ключових проблем є визнання юридичного статусу електронних документів для підтвердження особистості в реальному світі. Це передбачає необхідність вдосконалення законодавства, що регулює використання цифрових ідентифікаторів.

На початковому етапі mRiik мав обмежену кількість послуг, проте зараз розробники активно працюють над розширенням його функціоналу. Тим не менше, посадовець відмовився визначити конкретні терміни для публічного запуску, посилаючись на складність законодавчих процесів та спроби опозиції сповільнити їх.

«Наші офіційні кроки полягають у тому, щоб запропонувати проєкт закону про документи, що підтверджують особистість. Йому слід пройти кілька читань у парламенті, і все. Теоретично, ми могли б це зробити за місяць-два. У даній ситуації це займе трошки більше часу», — зауважив Ільвес.

Leave a Comment